Dobla en WA Customs: van chocolade naar grenzeloze creatie

Een oer-Hollands bedrijf met een logistieke vestiging in België en een productielocatie in Vietnam waar gewerkt wordt met Europese chocolade. Tel daarbij eindklanten van over de hele wereld op en het mag duidelijk zijn dat chocoladebedrijf Dobla nogal eens met douaneformaliteiten te maken heeft. En om dat allemaal in goede banen te leiden kwam het bij WA Customs terecht.

De kans dat u ooit een chocoladedecoratie van Dobla op uw dessert of gebakje heeft aangetroffen is zeer groot. Het bedrijf exporteert chocoladekrullen, -figuurtjes, -bakjes en nog ontelbaar meer chocoladevormen naar patissiers, restaurants, bakkerijen en ijssalons over de hele wereld. Dobla is op het gebied van kwaliteit en innovatie dan ook een van de toonaangevende bedrijven in deze sector.

België als logistiek centrum

Het maken van die mooie chocoladedecoraties gebeurt in de eigen productielocatie in Vũng Tàu, Vietnam. “Dat gebeurt veelal met de hand en dat zie je er ook aan af,” vertelt Chantal van der Put van Dobla. Zij is de leidinggevende op de Dobla-locatie in Meer, België. “Dit is de logistieke vestiging van Dobla voor Europa en Noord-Afrika. Van hieruit versturen we de eindproducten naar onze eindklanten.”


Maar voor het zover is worden de grondstoffen voor die eindproducten eerst in Meer verzameld voor verscheping naar Vietnam. “Wij maken zelf geen chocolade, die kopen we in van onze vaste Europese leveranciers,” legt Chantal uit. “En een deel komt van ons moederbedrijf Irca in Italië. Zo weten we zeker dat we altijd en overal dezelfde kwaliteit grondstoffen hebben.”

Bedrijfsimpressie Dobla Worldwide

Kwaliteit als speerpunt

Die kwaliteit is een van de speerpunten van Dobla. Ook al is het bedrijf nu overgenomen door Irca, de Italiaanse specialist in chocolade-, patisserie- en ijsproducten, het functioneert nog steeds als zelfstandige en specialistische onderneming vanuit Nederland en België. “Dobla beschikt over een eigen afdeling voor de ontwikkeling van nieuwe producten,” licht Chantal toe. “Hierbij worden ook de eindklanten en consumenten betrokken.” Daarnaast wordt hiervoor samengewerkt met gerenommeerde patissiers en chocolatiers.

Verschillende toepassingen van Dobla-creaties

Vergunning passieve veredeling

Wanneer zo’n innovatie genoeg potentie heeft voor specialistische productie wordt deze in gang gezet in Vietnam. Hiervoor maakt Dobla gebruik van de regeling passieve veredeling. Met deze regeling kunnen goederen tijdelijk worden uitgevoerd uit de Europese Unie voor bewerking of verwerking en daarna zonder of tegen gereduceerde invoerrechten weer terug de EU in komen.

De vergunning voor deze passieve veredeling van chocolade in Vietnam werd voor Dobla geregeld door WA Customs België. En dat niet alleen: “Alles wat hier in Meer binnenkomt aan importen en exporten verloopt via WA Customs,” aldus Chantal. “Toen we hier startten was het bedrijf nog niet zo groot en hadden we ook niet de kennis in huis om zelf douanezaken te regelen. Daarvoor zijn we toen bij WA Customs terechtgekomen en dat bevalt tot op de dag van vandaag uitstekend. Zij zijn bekend met onze douaneregeling en we kunnen altijd bellen met vragen of voor inlichtingen of advies. De samenwerking en het contact zijn heel prettig en gemoedelijk. Daarom is er nooit de noodzaak geweest om over te stappen: als het goed is, is het goed.”

Lees ook de

andere cases

Bekijk ook de overige

pagina’s

Heeft WA Customs de juiste oplossing voor u en uw bedrijf? Samen brengen we het in kaart.

Feel free to contact us and we will be happy to help you.