Fytosanitair certificaat

Wanneer u regelmatig boomkwekerijproducten exporteert komt het woord fyto u vast bekend voor. Een fytosanitair certificaat heeft u nodig wanneer u deze  producten buiten de Europese Unie gaat exporteren. Het certificaat is een verklaring waarin autoriteiten uit het land van herkomst verklaren dat de desbetreffende producten voldoen aan de gestelde eisen.

De keuringsinstantie verklaart met de afgifte van het fyto-certificaat aan de overheid van het land van bestemming dat de zending voldoet aan alle gestelde fytosanitaire eisen in dit land. Deze eisen kunt u hier vinden. Op basis van inspecties voorafgaand aan de export wordt het certificaat verstrekt.

Over het algemeen zijn de fyto-normen van toepassing op planten of delen hiervan, bloembollen, snijbloemen en wortelknollen. Maar ze gelden ook voor verschillende soorten groenten en fruit.

Fyto-certificaat aanvragen

Het aanvragen van een fyto-certificaat verloopt tegenwoordig via e-CertNL.  Via deze online omgeving worden de certificaten aangevraagd bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit. Hiervoor heeft u wel een e-herkenning en inlog nodig.

Wanneer u twijfelt bij of over de aanvraag van een certificaat kunt u dit beter overlaten aan een expert. Hiervoor bent u bij We Are Customs aan het juiste adres. Door hun jarenlange ervaring weten onze medewerkers waar zij mee bezig zijn. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken en scheelt u het een hoop tijd. Ook wanneer u meer informatie wenst kunt u altijd contact met ons opnemen.

Benieuwd naar wat We Are Customs voor u kan betekenen? Of heeft u vragen over een specifiek product of land?

Feel free to contact us and we will be happy to help you.