Certificaat van Oorsprong

Een Certificaat van Oorsprong (CvO) is een document dat de oorsprong van een product aangeeft. Een CvO bewijst dus in welk land een product gemaakt is. Zonder CvO kunt u tegen moeilijkheden aanlopen als u in een bepaald land producten wilt invoeren. Binnen de EU heeft u meestal geen CvO nodig.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige landen buiten de EU om een CvO vragen. Denk hierbij aan handelspolitieke maatregelen, zoals boycotten, importbeperkingen en importquota. Ook zijn er landen waar u met een CvO minder of zelfs helemaal geen invoerrechten hoeft te betalen. Daar geldt dan het MFN importtarief (most favoured nation-tarief).

Aanvragen CvO

Een Certificaat van Oorsprong wordt afgegeven door de Kamer van Koophandel. We Are Customs kan deze heel eenvoudig digitaal voor u aanvragen, maar hiervoor dient u wel het juiste bewijsmateriaal aan te leveren.

De oorsprong van een product wordt bepaald via oorsprongsnormen die staan in Europese en nationale wetgeving. Wanneer een product volledig in één enkel land is geproduceerd is deze bepaling vrij eenvoudig, denk aan landbouwproducten. Maar als in uw product grondstoffen en onderdelen zijn verwerkt die uit verschillende landen komen, is dit lastiger.

De juiste documenten

Een CvO moet steeds voor elke verzending worden aangevraagd. Bij We Are Customs vullen we digitaal de aanvraag in en vullen deze aan met de betreffende bewijslast. De KvK controleert en bepaalt aan de hand van de toegevoegde bewijslast de oorsprong van de goederen. 

Bent u producent van de goederen? Dan wordt de oorsprong bepaalt aan de hand van een door u afgegeven productieverklaring. Produceert u de goederen niet zelf maar koopt u deze in bij een leverancier? Dan kan een Leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële oorsprong als bewijs van oorsprong dienen.
Koopt u de goederen in van een leverancier buiten de EU? Dan kan een CvO uit het betreffende land als bewijs dienen.

Gericht advies

Op basis van een Certificaat van Oorsprong kan een land beslissen of u een product wel of niet mag invoeren. Het is dus belangrijk dat de aanvraag en registratie ervan correct gebeurt. We Are Customs helpt u hier graag bij.

Wilt u meer informatie over het certificaat of wilt u direct een CvO aanvragen, neem dan contact met ons op. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van 7.00u tot 21.00u en op zaterdag kan dit tussen 10.00u en 14.00u.

Benieuwd naar wat We Are Customs voor u kan betekenen? Of heeft u vragen over een specifiek product of land?

Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen u graag verder.