WA Customs regelt bijzondere import van dierlijk product

Een buitengewone onderneming met een onalledaags verzoek. Glasaal Volendam zet zich in voor onderzoek naar en ontwikkeling van de commerciële productie van glasaal, oftewel jonge paling. De palingstand is namelijk in enkele decennia drastisch teruggelopen, waarna het vangen van wilde glasaal aan banden is gelegd en export uit de EU verboden is. Om het onderzoek verder te helpen had de start-up hormonen nodig uit de Verenigde Staten. Hormonen die niet zomaar mogen worden geïmporteerd. En dus klopte het bedrijf aan bij WA Customs.

Duurzame paling

“We zijn een echte Volendamse startup,” vertelt Rick Leemans, bioloog bij Glasaal Volendam. “We worden deels gefinancierd door de overheid, via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij en de provincie Noord-Holland. Maar veel van onze aandeelhouders zijn Volendammers; zij willen ook dat dit project slaagt. Vaak hebben hun voorouders op paling gevist en behalve uit commercieel en duurzaam oogpunt is er bij hen ook een sterk sentiment aanwezig om de paling terug te kunnen krijgen in Nederland. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we hormonen nodig; we geven palingen een soort IVF-behandeling, want in gevangenschap maken ze een blokkade aan in de hersenen waardoor ze niet vruchtbaar zijn.”

De levenscyclus van de paling

Importverbod Nederland

Deze hormonen halen we normaal binnen de EU. We zijn inmiddels zover dat we zo glasaallarven kunnen kweken, maar deze willen tot nu toe nog niet verder groeien naar glasaal. Terwijl dat zo’n beetje de laatste stap is in het proces: we zijn ontzettend dichtbij ons doel. Collega-onderzoekers kwamen met het idee van een ander soort hormonen, uit de Verenigde Staten. Die zouden wellicht beter werken en worden daar ook ingezet, maar deze worden niet zomaar toegelaten in Nederland. Want zodra het gaat om dierenwelzijn en het gebruik van dierlijke bijproducten komen er allerlei regeltjes om de hoek. En terecht hoor!”

Regels voor dierlijke (bij)producten

“We hebben regelmatig contact met Landing Aquaculture in Boxtel, een van onze leveranciers. Zij hebben vaker met WA Customs gewerkt. Als douanespecialist kennen zij alle regels en procedures met betrekking tot import, dus was het een logische stap om contact met hen te zoeken. Via de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is een vergunning aangevraagd om de hormonen toch te mogen importeren en te gebruiken. Dit was mogelijk omdat we als bedrijf in het bezit zijn van een instellingsvergunning voor proefdieren. Daarnaast was er nog een extra vergunning nodig en kwam een controleur van de NVWA kijken wat we precies doen.”

Hormonen

Uitzonderlijke procedure

“Ook voor WA Customs was deze procedure geen dagelijkse kost. Het vergde veel uitzoekwerk en bovendien moest ook de exporteur veel data aanleveren bij de NVWA. Vanwege het tijdsverschil met de westkust van de VS was het soms veel wachten. Uiteindelijk heeft het hele traject wel een maand of drie in beslag genomen. Maar toen het eenmaal draaide was het allemaal zo geregeld. En dat is positief voor de toekomst, want als deze hormonen aanslaan zullen we ze in het vervolg vaker naar Nederland laten komen. En dat zal een stuk sneller gaan nu we weten welke documenten en contacten daarvoor nodig zijn. Hiervoor zullen we zeker weer samenwerken met WA Customs, want vanwege hun prettige werkwijze is dit goed bevallen.”

Of de geïmporteerde hormonen hun werk doen is op het moment van schrijven nog onbekend, maar bij Glasaal Volendam hebben ze goede hoop. Meer informatie over het bedrijf en de procedure vindt u op www.volendamglasaal.com.

WA Customs staat ook uw onderneming graag bij met advies over douanezaken. Ook voor het direct regelen van certificaten kunt u bij ons terecht. Neem hierover vrijblijvend contact met ons op!

Lees ook de

andere cases

Bekijk ook de overige

pagina’s

Heeft WA Customs de juiste oplossing voor u en uw bedrijf? Samen brengen we het in kaart.

Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen u graag verder.