Dankzij WA Customs kan Roelands Boomkwekerijen zorgeloos exporteren

Zundert mag met zijn vele boomkwekerijen gerust het groene hart van West-Brabant genoemd worden. Zowel nationaal als internationaal staan de Zundertse boomkwekers goed aangeschreven en weten handelaren, groenvoorzieners en overheden hun weg naar hen te vinden.

Ook bij Roelands Boomkwekerijen BV wordt druk gehandeld: in eigen land, maar ook over de grens. En voor dat laatste werken ze al een aantal jaren samen met WA Customs.

Internationaal actief

Roelands Boomkwekerijen is gespecialiseerd in bos- en haagplantsoen in de volle grond en containterteelt. Van dit groen wordt ongeveer de helft verhandeld in Nederland en België, de rest gaat naar landen als Duitsland, Denemarken, Groot-Brittannië en Zwitserland. En zeker bij de export naar Zwitserland kon de kwekerij wel wat hulp gebruiken, zo vertelt Rowy Roelands van Roelands Boomkwekerijen.

Roelands Boomkwekerijen Zundert

Zelf regelen

“In eerste instantie hebben we WA Customs ingeschakeld voor onze handel met Zwitserland. We exporteren regelmatig naar dat land en hiervoor zijn specifieke exportdocumenten nodig die ik zelf niet kan opmaken, zoals een EUR1-certificaat. Vroeger werd dit voor ons geregeld door de transporteur. Dat was op zich makkelijk, maar het werd soms ook weleens vergeten of het werd pas heel laat gedaan. Dit ging toen ook nog allemaal via de Kamer van Koophandel, op papier en via de post. Dat duurde erg lang, zeker 2 à 3 dagen. Soms reed ik daarom zelf naar het KvK-kantoor in Breda om de EUR1 af te laten stempelen, maar toen het kantoor naar Eindhoven verhuisde was dit bijna niet meer mogelijk.”

Alles onder controle

“WA Customs gaf het advies om een vergunning Toegelaten Exporteur aan te vragen en heeft deze uiteindelijk ook voor ons geregeld. Dat scheelt enorm veel werk, omdat we nu niet meer voor iedere zending een los document aan hoeven te vragen. Ook is het verplicht om de exportdocumenten een aantal jaren te bewaren. Toen de transporteur deze documenten nog voor ons regelde moesten we er maar op vertrouwen dat dit ook daadwerkelijk gebeurde. Bij WA Customs gaat alles digitaal: we krijgen de documenten per mail en slaan deze zelf op. Dat is veel fijner.”

Fytosanitaire keuring

Daarnaast heeft Roelands Boomkwekerijen regelmatig te maken met fytosanitaire keuringen en certificaten voor een klant in Denemarken. Deze exporteert weer naar Noorwegen en daar is voor specifieke gewassen een fytosanitair certificaat verplicht. “Een keuring daarvoor regelen kost veel moeite,” aldus Rowy. “Ik heb dit ooit weleens zelf gedaan, maar het kostte me zoveel tijd en moeite dat we ook deze vraag bij WA Customs hebben weggelegd. Zij regelen nu de bijbehorende NVWA-keuring, die bij ons op het bedrijf plaatsvindt op een tijdstip dat het ons uitkomt.”

Uitstekende service

Rowy is zeer tevreden over de goede samenwerking met WA Customs. Het scheelt haar en haar collega’s enorm veel regelwerk en dus tijd. “En nu weten we ook zeker dat het altijd goed geregeld is. De samenwerking is heel prettig: ik hoef maar te mailen en er wordt meteen gereageerd. En bij spoed bel ik gewoon en heb ik meestal binnen 10 minuten de documenten terug: een hele goede service!”

Lees ook de

andere cases

Bekijk ook de overige

pagina’s

Heeft WA Customs de juiste oplossing voor u en uw bedrijf? Samen brengen we het in kaart.

Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen u graag verder.