Officieel heet de firma Mathieu Kerckhofs Trailers maar in heel België, en zelfs nog een heel eind over de grens, kent iedereen het bedrijf als Ifor Williams Trailers. Als vertegenwoordiger en verkoper van het Britse Ifor Williams is Kerckhofs hét adres waar Belgische bedrijven aankloppen voor veelzijdige kwaliteitstrailers. De Brexit maakte de import hiervan echter een stuk lastiger. En dus werd de hulp van WA Customs ingeschakeld.
Inmiddels is het niet langer Mathieu die de leiding heeft over het bedrijf in Bree, maar is deze in handen van zijn dochter Liesbeth en haar man Bernd. “Maar vanwege de naamsbekendheid is het bedrijf Mathieu Kerckhofs blijven heten,” lacht Liesbeth. “Het is ook echt een begrip: we zijn nu bijvoorbeeld bezig met de bouw van een nieuw bedrijfspand en de bouwvakkers zeggen zelf ook ‘We bouwen voor Mathieu!’.”
Van herder tot handelaar
Het was dus vader Mathieu die het bedrijf, eigenlijk min of meer per toeval, begon in 1991. “Mijn vader zocht toen een specifieke aanhanger met dubbele verdieping voor vervoer van zijn schapen,” vertelt Liesbeth. “Hij was destijds herder en had zo’n 1000 schapen. Met een traditionele aanhanger moesten de schapen 1 voor 1 in de verdieping geplaatst worden; dat was met zoveel schapen niet te doen. Bij Ifor Williams vond hij er eentje waarbij de schapen zelf naar de verdieping konden lopen en er veel tegelijk vervoerd konden worden.”
“Het was veel werk om die eerste trailer naar België te halen en hier in te schrijven: dat duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Om die tijd en kosten eruit te halen besloot hij nog 10 aanhangers te importeren voor wederverkoop. Omdat de honoratie van zijn eigen trailer al binnen was duurde dat bij de nieuwe imports niet meer zo lang. En toen die 10 verkocht waren kocht hij er nog 20 in en zo is de bal gaan rollen en is hij exclusief importeur van Ifor Williams in België geworden.”
Voorbereiden op Brexit
“Zelf ben ik in 2000 in de zaak gekomen. Eind 2018 heb ik met mijn man het bedrijf overgenomen. Mijn vader gaat nog wel mee naar keuringen van trailers en doet hier en daar nog wat, maar mijn man en ik zijn eigenaar van het bedrijf. Omdat ik me altijd al voornamelijk met de administratie bezig heb gehouden heb ik, toen in het Verenigd Koninkrijk werd gestemd voor de Brexit, direct contact gezocht met een douane-agent. Het kantoor dat ik als eerste benaderde wilde me niet helpen. Ze antwoordden eigenlijk met “Ja, we zullen tegen het einde van het jaar wel zien of er iets moet gebeuren.”.
“Daarop ben ik op internet verder gaan zoeken en heb ik een aantal kantoren gemaild met de vraag of ze mij konden helpen. Benny reageerde op mijn mail en toen hebben we gebeld. Ik kreeg direct het gevoel dat hij begreep waar ik het over had. Benny heeft toen ook meteen gezegd: ‘Laten we afspreken!’. Daarna heb ik niet meer verder gezocht naar een douane-agentschap. Hij is toen hier geweest en heeft precies uitgelegd wat we moesten doen, hoe we dat moesten doen en wat we zelf konden regelen en wat WA Customs voor ons kan doen. Ook al was in het begin nog veel onzeker, wij moesten wel dingen in orde gaan maken voor het geval de Brexit door zou gaan. Ook voor onze wederverkopers, want wij regelen ook voor hen de import.”
Liesbeth en Bernd, eigenaren van Ifor Williams Trailers
Geduld en service
Die import wordt nu geheel verzorgd door WA Customs. Door ervoor te zorgen dat de trailers direct kunnen worden ingeklaard bij de verkopers hoeven deze niet steeds eerst naar Bree gebracht te worden. WA Customs regelt hiervoor voor elke locatie een vergunning goedgekeurde losplaats. “De fabriek in het VK geeft de papieren rechtstreeks door aan WA Customs. Vaak weet ik niet eens wat precies waar en wanneer binnenkomt. Als ik maar weet wanneer onze zendingen in Bree arriveren, dat is het belangrijkste.”
“De samenwerking met WA Customs verloopt heel prettig. Als er iets is kan ik direct bellen. Wanneer we een inklaring insturen heb ik meestal al binnen een half uur een reactie. Enkel met de eerste 2 vrachtwagens die aankwamen nadat de Brexit in werking trad hebben we wat issues gehad, maar sindsdien gaat het vlotjes. Ik ben enorm dankbaar dat Benny destijds gelijk langskwam bij ons en heel geduldig alles heeft uitgelegd, over hoe ik bepaalde formulieren in moest vullen bijvoorbeeld. En bovendien kan WA Customs inklaren in Nederland en dat is handig omdat onze vrachten ook weleens in Nederland aan komen.”